søndag, januar 10, 2010

Hensynsfull eller hensynsløs publisering av bilder

CASE

Skolen skal feire 10års jubileum og det er bestemt at det skal lages fotoalbum både analogt og digitalt samt fotokollage med bilder fra den store begivenheten. Enkelte ansatte og elever er utskremte fotografer for å forevige feiringen. Dagen ble feiret med brask og bram og minnekortene ble fulle av aktivitet og glede. På skolens hjemmeside ble deltagere som mente de hadde tatt gode bilder av feiringen spurt om de kunne tenke seg å dele disse med skolen.

Så kom dagen da bildene var skrevet ut, monteringen skulle begynne og utfordringene kom som perler på en snor. For en skole som ønsker å være et godt forbilde for omverdenen, er det mange hensyn å ta i denne sammenheng. De som hadde tatt bilder måtte gi sitt samtykke til at bildene kan offentliggjøres/publiseres av andre, (Åndsverkloven, 1961 §43a).

På alle bildene hvor elever er i fokus må det tas hensyn til lov om personvern, (Åndsverkloven, 1961 §45c). Siden dette er en barneskole er det nødvendig at foresatte har gitt sitt samtykke til publisering av bilder av sine barn. Det finnes ingen offentlig godkjent mal på et slikt samtykkeskjema, men gjennom å Google ”foresatte tillatelse publisering skole skjema” kan vi finne mange forskjellige tips til innhold. Virkeligheten viser altså at det er stor variasjon i skolers innhold i samtykkeskjema og hvor ofte de blir sendt ut til foresatte. Det optimale er at et aktivt samtykkeskjema blir sendt ut ved hver anledning, selv om det er samme bildet som blir brukt gjentatte ganger. Det finnes skoler som skriver på samtykkeskjema at foresatte selv er ansvarlige for å melde forandringer til skolen. I verste fall kan skolen trampe skikkelig i klaveret å avsløre elevers identitet og være skyldige i brudd på straffeloven, 1902.

Videre er det er mulig å si at en stor del av bildene kan gå under 17. mai paragrafen da dette gjelder en feiring av en viss allmenn interesse i alle fall lokalt. Videre er mange av de avbildede ikke i fokus eller blir krenket på noen måte. Skolens statue kan godt være med på bilder da den er plassert på et offentlig sted, (Åndsverkloven, 1961 §24 og 43 3. ledd).

Det er ikke bare å publisere i vei selv om vi gjør det i beste mening. Slik jeg har forstått det kan vi allikevel bruke bilder vi selv eller skolen, ikke foresatte, har tatt uten og ”spørre om lov” fra den som har opphavsrett og avbildede fordi vi da ikke tar bildet fra dets originale publiseringssted.

Det er altså enke regler å følge når det gjelder publisering av bilder, det er viktig å bruke nettvett selv i beste henseende. Det er ikke alle der ute som er like hensynsfulle snarere hensynsløse.

Jeg vet at det også finnes liknende hensyn eller regler for publisering av andre filtyper.
_____________________________________________________________________
Personopplysningsloven (2000) Lov om behandling av personopplysninger [Internett].
Tilgjengelig fra Lovdata: http://www.lovdata.no/all/hl-20000414-031.html

Straffeloven (1902) Almindelig borgerlig Straffelov [Internett] Tilgjengelig fra Lovdata:
http://www.lovdata.no/all/hl-19020522-010.htm

Åndsverkloven, (1961). Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven). [Internett].
Tilgjengelig fra Lovdata: http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#43

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar